Ελληνικές πόλεις στην Ισπανία

 

Aρχαία πόλη Εmpuries, Καταλονία Ισπανίας

Οι Γάλλοι και οι Ισπανοί δεν έχουν πρόβλημα να υιοθετήσουν την ελληνική ιστορία και παράδοση. Εμείς Έλληνες, θα έπρεπε να αποδείξουμε εμπράκτως ότι η Ελλάδα είναι γεννήτρα της σημερινής ευρωπαϊκής ηπείρου. Πώς ; Mε μεγαλύτερη προβολή της ιστορίας των αποικιών της Ελλάδος. Πήγα προ πέρυσι στην Ισπανία, στην « Escala d’ Empuries » στα ίχνη του Ελληνικού πολιτισμού του 6ου αι. Π.Χ για να θαυμάσω την εγκατάσταση των Ελλήνων εκεί…

Πρέπει να κάνουμε προβολή της εποχής εκείνης των αποικιών για να δείξουμε ότι φέραμε πολιτισμό στη δυτική Ευρώπη, για να δείξουμε ότι οι Έλληνες ήταν παντού στην Ευρώπη και φέρανε τον σημερινό πολιτισμό που γνωστό σήμερα. 

Μα γιατί οι Έλληνες πήγαν μακριά ;  Το 547 π.Χ. οι Πέρσες κατέλυσαν το λυδικό βασίλειο και ΄στάθηκαν εναντίον των ελληνικών πόλεων τη δυτικής Μικράς Ασίας. Τότε οι κάτοικοι δύο πόλεων αποφάσισαν να μετ’εγκατασταθούν για να μην την καθυποτάσσουν. Οι Φωκαείς ίδρυσαν την Κύρνο και τη Μασσαλία και εμπορικούς σταθμούς στη βόρειο Μεσόγειο και, ειδικότερα, στην ανατολική ακτή της Ισπανίας ως και το νοτιότερο άκρο της.

Μέχρι που πήγαν οι Έλληνες στη δυτική Ευρώπη ;  Οι πρώτοι Έλληνες Αχαιοί άποικοι κατοικούν στην Ισπανία  μετά την 2η χιλιετία. Πόλεις ονομάστηκαν « Εμπόριο » (Empuries) ή σταθμοί εμπορίου και οι Φωκαείς ίδρυσαν αργότερα το ακόμα πιο απομακρυσμένο Ημεροσκοπείο (νότια της Βαλένθιας (Valencia).

Οι Έλληνες ήταν πρωτοπόροι ;  Ναι, μάλλον πιο εξελιγμένοι. Εκείνη την εποχή οι Ίβηρες ζούσαν σε οργανωμένες κοινωνίες, σε οικισμούς αλλά ήταν ακόμη καλύβες. Η αγοροπωλησίες αγαθών γίνονταν με την ανταλλαγή ειδών . Ερχόμενοι οι Έλληνες , Ρόδιοι , Φωκαείς κ.α. έχτιζαν πόλεις με μάρμαρα που έφερναν μάλιστα από τις περιοχές τους. Ναι, μετέφεραν βαριά υλικά με μικρά πλοιάρια από την Ελλάδα, από αρχαίους Έλληνες εμπόρους που βρίσκονταν στην Ισπανία εμπορευόμενοι κυρίως σίδερο και χαλκό. Είχαν βρει μεγάλα κοιτάσματα από χαλκό και σίδερο και το έστελναν στην Ελλάδα για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε οπλισμό , μεταλλικές κατασκευές και νομίσματα.

Empuries: Η Αμπούριας ή Empúries στα καταλανικά είναι μικρή πόλη της Ισπανίας στο κόλπο της παραθαλάσσιας πόλης Ρόζας (Roses) στη βόρεια Καταλονία. Η πόλη αυτή βρίσκεται στη θέση της αρχαίας αποικίας των Ελλήνων Φωκαέων από τη Μασσαλία που ονομαζόταν «Εμπόριον» ή «Εμπόρια», εξ ου και το σημερινό εκ παραφθοράς όνομα της πόλης. Για να τα πάρουμε από την αρχή  χάρη στο εμπόριο, η πόλη προόδευσε με τους γηγενείς πληθυσμούς. Στην αρχή, η πόλη απετέλεσε η « Παλαιά Πόλις » αλλά αργότερα, λόγω της προόδου και της ευημερίας προστέθηκε η « Νέα Πόλη ».

Μέσα στα τείχη της, βλέπουμε τα μικρά σπίτια με δάπεδο από λευκό μάρμαρο σε μορφή μωσαϊκών,  τα ερείπια του τείχους που μαρτυρούν την ισχυρή οχύρωση της περιοχής, πήλινοι σωλήνες. Στη νέα οχύρωση δέσποζαν δύο ψηλοί, τετραγωνικοί πύργοι και μια οχυρωματική κατασκευή στο νότιο τμήμα της, από τα οποία σήμερα δυστυχώς δεν σώζονται παρά κάποια υπολείμματα.

Ναός του Ασκληπιού : Ακόμη και πριν τη Ρωμαϊκή περίοδο, η Empuries είχε μεγάλη ακμή και αργότερα κατά τις ανασκαφές που έγιναν στη πόλη και γύρω απ΄ αυτήν μαρτυρά την αλλοτινή της δόξα. Στην Ελληνική αποικία  »Εμπόριον », σήμερα L’escala d’ empuries στην Καταλονία  ανασκάφτηκε ο Ναός του Ασκληπιού, φτιαγμένος με « πεντελικό » μάρμαρο.Το πιο εντυπωσιακό εύρημα στον αρχαιολογικό χώρο του Εμπορίου είναι ο ανδριάντας του Ασκληπιού ύψους άνω των 2 μέτρων. Το άγαλμα του θεού της Ιατρικής ανακαλύφθηκε στον χώρο που λόγω του ευρήματος διαπιστώθηκε πως ήταν το θεραπευτικό ιερό της πόλης, το Ασκληπιείο. Χτισμένο κι αυτό χάρη στην επέκταση της πόλης, το Ασκληπιείο περιέκλειε τρεις λατρευτικούς ναούς, χώρους αναμονής και προσευχής των ασθενών καθώς και το άδυτο του ιερέα του θεού.

Aslipio

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

*

Vous pouvez utiliser ces balises et attributs HTML : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>