Ορθοδοξο Πασχα 2015 στο Πηλιο

Ορθοδοξο Πασχα στο Πηλιο είναι αξέχαστο. Ποιος το λέει αυτό; Εγώ που μένω στο Βόλο και που επισκέπτομαι τακτικά το βουνό των Κενταύρων από το 1987. Είναι από τα πιο ωραία όρη της Ελλάδος ιδιαίτερα όμορφα την Άνοιξη. Σας προτείνω μία ιδέα εκδρομή διαμονή στο Βόρειο Ανατολικό Πήλιο 5 ημερών (Από τη μεγάλη Πέμπτη έως και τη Δευτέρα του Πάσχα)

Χάρτης του Πηλιου Μαγνησία Θεσσαλίας

Γενική εικόνα για το Πήλιο : H Βόρεια πλευρά του Πηλίου είναι ένα καταπράσινο φυσικό φρούριο (με πλατάνια, καστανιές, οξιές, μηλιές κλπ) που δεσπόζει πάνω στον Βόλο. Ολόκληρη η περιοχή είναι ένας ανεξάντλητος παράδεισος για τους εραστές της φύσης (οργανωμένο σύστημα με μονοπάτια στο Πήλιο.).

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ : Στο Πήλιο, έγινε κι ο γάμος της Νηρηίδας Θέτιδος με τον θνητό Πηλέα και γεννήθηκε ο Αχιλλέας ο Μυρμιδώνας, που συνέβαλε αποφασιστικά στην Τρωική εκστρατεία του 12ου αιώνα. Μεγάλωσε με το σοφό δάσκαλο κένταυρο Χείρωνα που δίδαξε τοξοβολία και γενικά την τέχνη του πολέμου, μουσική και αρετή. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, το Πήλιο φιλοξένησε διανοούμενους, δασκάλους, ιερείς και μοναχούς, έμπορους, καλλιτέχνες και τεχνητούς και γενικά ανθρώπους με ελεύθερο πνεύμα και αίσθημα φιλελευθερίας που δεν θέλησαν να δώσουν κάτι στον Τούρκο κατακτητή (Κυριάκος Μπασδέκης, ο ιερέας Άνθιμος Γαζής π.χ ). Μαζί με τους ντόπιους ίδρυσαν οικισμούς και χωριά, βιβλιοθήκες, εκκλησίες και μοναστήρια. Δημιούργησαν βιοτεχνίες και επιχειρήσεις και έκτισαν σχολεία. Πιο κάτω το Κρυφό Σχολείο Ρήγα Φεραίου (στο Δρόμο  Ζαγορά-Χορευτό)

Ας ξεκινήσουμε την εκδρομή άπό το Βόλι με προορισμό το Πήλιο πάντα με θεά το Αιγαίο πέλαγος με διαμονή κοντά στο βουνό στη Τσαγκαράδα στο θεϊκό συγκρότημα με διαμερίσματα, το Villa Zacho (κλείστε εδώ εαν το επιθυμείτε. 2 φωτογραφίες πιο κάτω)

    

1η μέρα Μεγάλη Πέμπτη: Δείτε τις 4 πλατείες της Τσαγκαράδας που ενώνονται μεταξύ τους με καλντερίμια και μονοπάτια. Θα μπορείτε να δείτε το επιτάφιο να στολίζεται στην Εκκλησία της Αγ. Παρασκευής Τσαγκαράδας ή στην Εκκλησία των Ταξιαρχών Τσαγκαράδας.

Σήμα της Τσαγκαράδας είναι ο υπεραιωνόβιος πλάτανος με τεράστια διάμετρο. Βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας Άγιας Παρασκευής Τσαγκαράδας μιας περιοχής πλούσιας σε μνημεία και τοποθεσίες εκπληκτικής ομορφιάς. Θα βρείτε επίσης, συγκεντρωμένα και κάποια μικρά εστιατόρια που αξιοποιούν πλήρως τα τοπικά προϊόντα και τη γραφικότητα του Πηλίου (π.χ Τσιπουράκι για το μεσημέρι είναι καλή ιδέα). Τα όμορφα αρχοντικά, τα παραδοσιακά νεοκλασικά και πετρόχτιστα καλντερίμια, οι λουλουδιασμένες αυλές, τα αιωνόβια πλατάνια και οι καστανιές δημιουργούν ιδανικό σκηνικό χαλάρωσης.

Η παλαιότερη από τις τέσσερις πλατείες είναι αυτή των Ταξιαρχών Τσαγκαράδας, ακολουθούν η Αγία Παρασκευή Τσαγκαράδας με το θεόρατο πλάτανο (φωτογραφία πιο κάτω) και ο Άγιος Στέφανος Τσαγκαράδας, ενώ στο νοτιότερο σημείο απλώνεται η συνοικία της Αγίας Κυριακής Τσαγκαράδας.

2η μέρα Μεγάλη Παρασκευή: Δείτε τα χωριά Κισσό, Μούρεσι και Ζαγορά. Το χωριό Κισσός Πηλίου έχει από τις ομορφότερες πλατείες του Πηλίου υπό μόνιμη σκιά με τεράστια πλατάνια (βλ. φωτογραφία πιο κάτω). Θα δείτε το συντριβάνι, μνημεία, μικρές ταβέρνες και την Εκκλησία της Άγιας Μαρίνα Κισσού, τρίκλητη βασιλική του 1650 μ.Χ. Το τέμπλο κατασκευάστηκε με ξύλο φλαμουριάς με εξαιρετικά εσωτερικά σκαλίσματα και επιχρυσώθηκε το 1793 μ.Χ

Το χωριό Μούρεσι Πηλίου προσφέρει μαγευτική θέα στη γύρω περιοχή και ειδικά προς τις πανέμορφες ακτές του Αιγαίου. Η πλακόστρωτη πλατεία του χωριού σκεπάζεται από γιγαντιαίες τηλιές οι οποίες απλώνουν την σκιά τους πάνω από την πλατεία και την εκκλησία της Αγίας Τριάδας Μουρεσίου. Η εκκλησία αυτή είναι ένα ωραίο δείγμα βασιλικής με θαυμάσιο διάκοσμο και ένα ξυλόγλυπτο εικονοστάσι απαράμιλλης τέχνης (βλ.φωτογραφία πιο κάτω -δεξιά η Εκκλησία-).

Το χωριό Ζαγορά Πηλίου. Η Ζαγορά πήρε την σημερινή μορφή από το  16ο αιώνα. Είναι κεφαλοχώρι του Πηλίου με 4 συνοικίες, του Αγίου Γεωργίου Ζαγοράς, της Αγίας Κυριακής Ζαγοράς, της Αγίας Παρασκευής Ζαγοράς και της Σωτήρας Ζαγορας. Ιστορικά, η Ζαγορά κατείχε τα σκήπτρα στην μεταξοπαραγωγή με μέγιστες εξαγωγές. Παράλληλα αναπτύχθηκαν και οι εγχώριες βιοτεχνίες. Μεγάλες ήταν οι ποσότητες μαλλιού που εισήγε. Με μεγάλο εμπόριο απέκτησε τα περίφημα Ζαγοριανά καράβια, τα οποία φτάνανε σε όλα τα λιμάνια της Ευρώπης.  Σήμερα η Ζαγορά είναι σημαντικό οικονομικό κέντρο της περιοχής κυρίως μέσα από την καλλιέργεια του περίφημου ζαγοριανού μήλου. Επισκεφθείτε τη δημόσια  βιβλιοθήκη της Ζαγοράς με πλήθος χειρόγραφων  κειμηλίων και το κρυφό σχολειό Ζαφοράς στο οποίο μαθήτευσε ο Ρήγας Φεραίος (φωτογραφία πάνω πάνω).

Η Ζαγορά αποτελεί όμως έναν από τους ομορφότερους τόπους του Πηλίου. Εκεί, θα σας εντυπωσιάσουν το πλακόστρωτο έδαφος, τα λουλούδια που κοσμούν τα σπίτια χτισμένα με παραδοσιακό                     ρυθμό με κυρίαρχο στοιχείο τις στέγες καλυμμένες με πλάκες Πηλίου πρόπαν. Σας προτείνω να πάρετε μεσημεριανό νηστίσιμο γευματάκι στην κεντρική πλατεία της Ζαγοράς, αφού έχετε επισκεφτεί μία από τις πολλές εκκλησίες της περιοχής για μα τιμήσετε το Επιτάφιο : Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου Ζαγοράς Πηλίου - τρισυπόστατη  βασιλική του 1765 με τέμπλο και άμβωνα εξαιρετικής  τέχνης ή η Αγία Παρασκευή Ζαγοράς Πηλίου 18ου αιώνα με ένα υπεραιωνόβιο κυπαρίσσι δίπλα της ή η Αγίας Κυριακής Ζαγοράς Πηλίου που διαθέτει ένα αξιοθαύμαστο καμπαναριό και ξυλόγλυπτο τέμπλο)

3η μέρα Μεγάλο Σάββατο: Δείτε το χωριό Αγ. Ιωάννη Πηλίου. Ο Αγιος Ιωάννης Πηλίου είναι το αγαπημένο μου χωριό του Πηλίου. Είναι από τα πιο ωραία παραθαλάσσια χωριά του Πηλίου γιατί έχει αριστερά και δεξιά της 2 τεράστιες παραδεισένιες παραλίες (βλ. πιο κάτω οι φωτογραφίες της παραλίας Πλάκα και της παραλίας Παπά Νερό Πηλίου). Σε αυτό το χωρίο, περπατώντας στη στενή πλακόστρωτη 2χμ αποβάθρα βλέπεις όλο το χωριό πνιγμένο στο άγριο αγνό πράσινο με θεά το απέραντο Αιγαίο. Αφού επισκεφτείτε τις 2 παραλίες, το μικρό παλαιό εκκλησάκι του Αη Γιαννιού στο Παπά Νερό, το μικρό λιμάνι και τις γέφυρες που διασχίζουν ένα μικρό ποτάμι, προτείνω να πάρετε ένα μεζέ στο εστιατόριο « Η Ωραία Αμμουδιά » στο Παπά Νερό τηλ.2426031219. Το περιβάλλον είναι τυπικό του Πηλίου (πλακόστρωτο κάτω από το πλατάνι) με ονειρική θέα τη θάλασσα στα 50 μέτρα. Αφού ξεκουραστείτε στο διαμέρισμά σας, σας προτείνω να ζήσετε την Ανάσταση 2013 στην μικρή Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Είναι πολύ καλή εμπειρία με λίγο και καλό κόσμο… Ύστερα μπορείτε να δειπνίσετε σε κάποιο καλό εστιατόριο του χωριού (Σας προτείνω το χρόνια δοκιμασμένο εστιατόριο « Η Ακτή » του Κ.&.Ν. Στιβαχτή τηλ.2426031236

Χωριό Αϊ Γιάννη                                    Παραλία Παπα Νερό Αγ.Ιωάννη

Παραλία Πλάκα Αγ Ιωάννη Πηλίου

4η μέρα Κυριακή του ΠάσχαΔείτε το χωριό Νταμούχαρι πριν αφήσετε το ανατολικό Πήλιο.  Η Νταμούχαρη είναι το μοναδικό φυσικό λιμάνι (παλιά με μεγάλη εμπορική κίνηση) της Νότιας πλευράς του Πηλίου. Είναι ένα μικρό γραφικό και ήσυχο οικισμό που αποτελείται από δύο μικρούς κολπίσκους που ενώνονται με μία χερσόνησο, πάνω στην οποία υπάρχουν ερείπια κάστρου. Ο Βόρειος κόλπος, είναι και στις μέρες μας ένα λιμανάκι με ταβέρνες και σπίτια. Ο Νότιος, έχει μία πανέμορφη ακρογιαλιά στρωμένη με ολόλευκα μεγάλα βότσαλα και πεντακάθαρα νερά, που σε συνδυασμό με το γειτονικό φαράγγι, δίνουν στην Νταμούχαρη μια άγρια ομορφιά. Σας προτείνω να πιείτε ένα καφεδάκι σε ένα από τα ωραία μικρά καφενεία του χωριού αφού έχετε δει την ωραία παραλία με τα βότσαλα και το φαράγγι στο τέρμα της παραλίας.

 

Δυστυχώς η εκδρομή μας στο Βόρειο Ανατολικό Πήλιο τελείωσε και πρέπει να γυρίσετε πίσω στο Βόλο. Στο δρόμο σας, αξίζει όμως να επισκεφτείτε το ωραίο παραδοσιακό χωριό Μακρυνίτσα Πηλίου με την φανταστική πλατεία της, όχι μόνο με τα θεόρατα υπεραιωνόβια πλατάνια, αλλά με τη μαρμάρινη πολυγωνική κρήνη με ανάγλυφη διακόσμηση και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Μακρυνίτσας χαρακτηριστικό πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής.

Και τέλος κατεβαίνοντας προς Βόλο, δείτε την πλατεία του καταπληκτικού χωριού Πορταριά Πηλίου.

Περιμένω να μου δώσετε τις εντυπώσεις σας για τη δική σας διαμονή στο Πήλιο

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

*

Vous pouvez utiliser ces balises et attributs HTML : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>